019

Φαράγγι Ζάκρου - Ξεροκάμπου

Φαράγγι Ζάκρου - Ξεροκάμπου

Το φαράγγι αυτό διακλαδίζεται και έτσι υπάρχουν πολλες διαδρομές για την κατάβασή του. Ένα πρώτο σημείο εκκίνησης μπορεί να είναι στη νότια πλευρά του κεντρικού δρόμου Ζάκρου - Ξεροκάμπου κάτω από τον οικισμό-τοποθεσία Αγριλιά και ένα δεύτερο σημείο εκκίνησης μπορεί να είναι από την περιοχή «χοιρόμαντρες» στην οποία οδηγεί αγροτικός δρόμος.

Η μορφολογία του φαραγγιού με τις απόκρημνες σπηλιές το καθιστούν εντυπωσιακό. Η βλάστηση του περιλαμβάνει βότανα καθώς και δέντρα και θάμνους όπως αγριελιές, χαρουπιές, λυγαριές και πικροδάφνες. Τους χειμερινούς μήνες το φαράγγι διαρρέεται από νερό που το καλοκαίρι στερεύει και εξατμίζεται. Στις σπηλιές και τα απόκρημνα βράχια φωλιάζουν και βρίσκουν καταφύγιο αγριοπερίστερα και άλλα μικρά ζώα.

Το φαράγγι είναι βατό με ευκολία στο μεγαλύτερο μήκος του με εξαίρεση δυο-τρία σημεία όπου χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση και προσοχή. Ολοκληρώνοντας την κατάβαση του φαραγγιού κάποιος θα βρεθεί κοντά στην εξαιρετική παραλία Κατσουνάκι (link στο δικό μας URL) με τις όμορφες αμμοθίνες και τους αρωματικούς λευκούς κρίνους που ανθίζουν τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο. Το φαράγγι και από τις δυο εισόδους έχει περίπου 2 χιλιόμετρα μήκος.