Φαράγγι Χαμαίτουλου - Ξεροκάμπου

xametulo

Φαράγγι Χαμαίτουλου - Ξεροκάμπου

Φαράγγι Χαμαίτουλου-Ξεροκάμπου


Το φαράγγι του Χαμαίτουλου-Ξεροκάμπου αποτελούσε, πριν την κατασκευή του σημερινού αυτοκινητόδρομου, το μονοπάτι που ένωνε την Ζήρο με τον Ξερόκαμπο. Το φαράγγι έχει δυο εισόδους. H πρώτη βρίσκεται κοντά στο χωριό Λαμνώνι και η δεύτερη δίπλα στο μικρό γραφικό χωριό Χαμαίτουλο. Το φαράγγι δεν διαρρέεται από νερό και η βλάστησή του απαρτίζεται κυρίως από βότανα και φρύγανα τυπικά της χλωρίδας της περιοχής.

Το πιο ψηλό και απόκρημνο σημείο του - όπου το ύψος ξεπερνά τα 200 μέτρα - λέγεται Σύνακρα. Στα απόκρημνα βράχια και τις σπηλιές του, βρίσκουν καταφύγιο πολλά πουλιά και μικρά θηλαστικά όπως γυπαετοί, μαυροπετρίτες, πέρδικες και λαγοί, μερικά από τα οποία είναι σήμερα απειλούμενα προς εξαφάνιση.

Η είσοδος του φαραγγιού στο Χαμαίτουλο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του χωριού, η διαδρομή είναι βατή χωρίς πολύ μεγάλη δυσκολία και οδηγεί τους επισκέπτες κοντά σε μια από τις όμορφες παραλίες του Ξεροκάμπου (παραλία «στου Μαζιδά τον Άμμο»). Το φαράγγι από Λαμνώνι μέχρι Ξερόκαμπο έχει περίπου 4 χιλιόμετρα μήκος και από το Χαμαίτουλο 3 χιλιόμετρα μήκος.